Ébredj szabadon és járj nyitott szemmel a tudás fájánál!

believe-or-dont-whatever-tattoo-v-750x500Időről időre (azaz nap mint nap) jelennek meg a Facebook üzenőfalamon valamely nagyon tutit megmondó, nagyon titkos (de most valamiért mégis kiderült) dologról, gyógymódról, összeesküvésről, igazságról szóló megosztások. És zavar. Pontosabban a hülyeségük zavar. És hogy ezt terjesztik. Az ismerőseim egy része meg beveszi és tovább terjeszti. Na, ez meg főleg zavar.

Mi ez és egyáltalán?

Read more

Share

Sailor Moon Crystal – UPDATE #1

1580141sailor-1Mielőtt bárki megkérdezné: igen, komoly. Gyakorló animésként nem mehetek el teljesen szótlanul a címben szereplő sorozat mellett. Úgyis rég írtam animéről.

A Sailor Moon “saga” egy jelenség, így nem is fejteném ki bővebben (triviális). Egyenesen a közepébe vágva a “Crystal” sorozatra koncentrálok.

20 évvel az eredeti sorozat indulása után a Toei Animation úgy vélte, időszerű leporolni a 90-es évek egyik legmeghatározóbb animéjét, és kirukkolni valami újjal. Nem volt könnyű dolguk, hiszen, hiszen kazalnyi manga, anime sorozat, mozifilm, élőszereplős sorozat, musical, könyv, miegymás után már eléggé lerágott csont a Hold hercegnőjét védő harcos lányok története. Így jobb híján Hollywoodot utánozva egy reboot került elkészítésre.
Az eredeti sztori – kicsit másként.

Read more

Share

Rendszerváltás – minden Tiszta Szoftver… 3. menet

A Linux szerver

A hálózat központjaként új szerver számítógépet állítottunk hadrendbe. Bár a munkaállomásokon a Xubuntu disztibúciót választottam, egy szerverekhez jobban értő ismerősöm hatására a szerverre nem Ubuntu, hanem CentOS szerver került. Legalább ismerkedek a RedHatos irányvonallal is… Read more

Share

Rendszerváltás – minden Tiszta Szoftver… 2. menet

Xubuntu 14.04 Desktop

A nagy rendszerváltás mellékszálaként kitérnék a Linuxos munkaállomásokra és azok beállításaira, ha más is arra vetemedne, hogy Linuxos gépet akar.

Tehát miért Xubuntu?

Ha már Linux kerül az asztali gépre, az Ubuntu a legnépszerűbb disztribúció ezen a téren. Azonban a Windowsról váltó mezei usereknek a Unity felület messze túlmegy a “szokatlan” fogalmán. A Xubuntuban XFCE asztalfelület van, ami sokkal közelebb áll a Winhez, ráadásul kisebb az erőforrás igénye.

Természetesen nem csak az XFCE-vel próbálkoztam: futottam egy kört a Kubuntuval és a Linux Minttel is. Mindkettő nagyon jó, de például mindkettő saját Szoftverközpontot használ, míg az Xfce az eredeti Ubuntusat. Szóval végül mégis maradt a Xubuntu. Read more

Share

Emerald Express

Mit csinál egy 10 éves gyerek, aki szereti a vonatokat és a LEGO-t, ha meglát egy LEGO vonatot a boltban? – Addig könyörög a szüleinek, amíg vagy megkapja, vagy nem.

És mit csinál egy 25+ éves gyerek, aki szereti a vonatokat és a LEGO-t, ha meglát egy LEGO vonatot a boltban? – Vesz pár dobozzal… 😀

Na, nem a tízezrekbe kerülő pályát, csak egy kis modellt, ami 3 az 1-ben, az Emerald Express a LEGO Creator sorozatából. Lehet belőle kétféle mozdonyt és egy személykocsit csinálni. Már itt látszott, hogy egy doboz nem lesz elég, ha szerelvényt akarok csinálni. Úgyhogy kettőt vettem. Húsvétra. “Húsvétra”. Read more

Share

Rendszerváltás – minden Tiszta Szoftver… 1. menet

A Tisztaszoftver program megszűnéséről szállongó hírek már olyanok, mint a világvége jóslatok: mindig elsiratták, de sose jöttek be. Eddig.

A http://www.tisztaszoftver.hu oldalon jól elrejtve (még véletlenül sem kiemelt helyen) szerepel: “A programban használt szoftverek licencei az intézmények számára 2014 február 28-ig felhasználhatóak, telepíthetőek.” Khmm.. ez letelt… és kedvenc iskolám számítógépei sorban jelzik, hogy valószínűleg “szoftverhamisítás áldozatai” lettünk. Na, persze. Read more

Share

Pacific Rim – a recept és a vélemény

Tűzgyűrű. Láttam. Jó volt. De azért nincs új a nap alatt. Legalábbis ebben a filmben. Az író mecha animék ihlette abszurd víziója egy Gundamban harcoló Daft Punkról, hozzáadva az elmúlt pár év sikerfilmjeinek részleteit és pár japán klasszikus anime alapelemét. Meg még sok mást. Nyugati Neon Genezis Evangelion (továbbiakban: EVA) nyakon öntve tökös CGI-jal… érdekes koppintás.

Read more

Share
1 2 3 4